Exportná závislosť priemyslu SR patrí medzi najvyššie v EÚ

26.05.2013 Bratislava

Bratislava 26. mája (TASR) - Slovenská ekonomika patrí medzi najotvorenejšie v Európe a slovenský priemysel je jedným z najviac závislých na exporte spomedzi krajín Európskej únie (EÚ).

"Vyšší podiel tržieb zo zahraničia v priemysle nájdeme už len v Slovinsku, Maďarsku, Estónsku a Litve," upozorňuje hlavný ekonóm UniCredit Bank Ľubomír Koršňák s tým, že táto exportná závislosť naďalej rastie.

V minulom roku sa podiel tržieb zo zahraničia v slovenskom priemysle zvýšil na 65,1 % zo 64,2% v roku 2011. Podiel zahraničia sa mierne zvyšoval aj v prvom štvrťroku tohto roka, zo 65,1 % na 65,3 %. "Aj napriek spomaleniu rastu priemyslu v závere minulého a úvode tohto roka, najmä v dôsledku slabšieho externého dopytu, exportne orientované odvetvia naďalej ostávajú hlavným ťahúňom rastu," pripomína analytik.

V porovnaní s rokom 2000 zaznamenali podľa neho najvyšší nárast podielu tržieb zo zahraničia spotrebná elektronika, hutnícky, farmaceutický, strojársky a potravinársky priemysel. Naopak, podiel exportu stagnoval v drevospracujúcom, chemickom a rafinérskom priemysle. "Paradoxne, jediným odvetvím priemyslu, kde podiel tržieb zo zahraničia v poslednej dekáde klesal, bolo odvetvie, ktoré sa podieľa na slovenskom exporte najvýznamnejšou mierou – automobilový priemysel," konštatuje Koršňák.

Kým totiž v roku 2000 tvorilo zahraničie v slovenskom automobilovom priemysle viac ako 90 % všetkých tržieb, vlani to bolo už len 77,4 %. Dôvodom je podľa ekonóma fakt, že rozmach výroby áut postupne prilákal na Slovensko aj veľké množstvo subdodávateľov, ktorí časť, prípadne aj celú svoju produkciu predávajú slovenským závodom. "Podiel tržieb z tuzemska je tak v tejto časti automobilového priemyslu vyšší," dodáva Koršňák s tým, že podiel subdodávateľov na celkových tržbách automobilového priemyslu postupne rastie.
 

Vyberte región